Sperm Donasyonu

kıbrıs sperm donasyonu
kıbrıs sperm donasyonu

Kıbrıs sperm donasyonu, bazı erkeklerin doğal yollarla cinsel ilişki yaşamalarına rağmen çocuk sahibi olamamaları durumunda tercih edilen bir tüp bebek tedavi yöntemidir. Kıbrıs’ta gerçekleştirilen bu yöntem, erkeğin menisinde yeterli veya uygun sperm hücrelerinin bulunmaması gibi durumlarda başka bir erkekten alınan sağlıklı sperm hücrelerinin kullanılmasını içerir.

Kıbrıs sperm donasyonu, spermlerin kullanıma elverişli olmaması veya farklı sağlık problemleri nedeniyle kullanılamaması gibi durumlarla karşılaşıldığında çiftlere çocuk sahibi olma şansı sunar. Bu yöntem, Kıbrıs’taki tüp bebek tedavi merkezlerinde uygulanmakta ve çiftlerin bebek sahibi olma hayallerini gerçeğe dönüştürmekte önemli bir rol oynamaktadır.

Kıbrıs Sperm Donasyonu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

  1. Kıbrıs Sperm Donasyonu Nedir? Kıbrıs sperm donasyonu, erkek faktörüne bağlı kısırlık durumlarında, başka bir sağlıklı erkekten alınan sperm kullanılarak tüp bebek veya aşılama yoluyla gebelik sağlama işlemidir.
  2. Kıbrıs Sperm Donasyonu Süreci Nasıl İşler? Süreç, uygun bir donörün sperminin seçilmesi ve alıcı kadının rahmine veya tüp bebek prosedüründe kullanılmasıyla gerçekleşir.
  3. Kıbrıs Sperm Donasyonu Kimler İçin Uygundur? Kıbrıs sperm donasyonu, erkek partnerde ciddi kısırlık sorunları olan veya genetik hastalık riski taşıyan çiftler için uygundur.
  4. Kıbrıs Sperm Donasyonunda Donör Seçimi Nasıl Yapılır? Donör seçimi, sağlık durumu, genetik geçmişi ve fiziksel özellikler göz önünde bulundurularak yapılır.
  5. Kıbrıs Sperm Donasyonu Tedavisinin Başarı Oranı Nedir? Başarı oranı, kullanılan teknik ve alıcı kadının sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.
  6. Kıbrıs Sperm Donasyonu Maliyeti Ne Kadardır? Maliyet, tedavi yöntemine ve kliniğin politikalarına göre değişiklik gösterebilir.
  7. Kıbrıs Sperm Donasyonu Yasal mıdır? Kıbrıs’ta sperm donasyonu yasal bir tedavi yöntemidir ve belirli düzenlemelere tabidir.
  8. Kıbrıs Sperm Donasyonu Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir? Tedavi sürecinde doktorun önerilerine uyulması ve gerekli tıbbi kontrollerin yapılması önemlidir.
  9. Kıbrıs Sperm Donasyonu Tedavisi Ne Kadar Sürer? Tedavi süresi, donör seçiminden itibaren başlar ve genellikle birkaç hafta sürebilir.

Sperm Donasyonu Aşamaları Nelerdir?

Bebek sahibi olmayı isteyen çiftler sperm donasyonu yöntemine de başvurabilmektedir. Sperm donasyonu yönteminin uygulanması ise bazı aşamalardan oluşur. Bu aşamalar ise şöyledir;

Sperm Donörünün Seçilmesi

Sperm donasyonu tedavisinin ilk başlangıç aşamasını sperm verecek olan donörün seçilmesi oluşturmaktadır. Sperm donörü seçimi yapılırken spermi verecek olan erkeğin fiziksel özelliklerine, ten rengine, saç rengine, göz rengine, uyruğuna, vücut yapısına ve kan grubuna kesinlikle dikkat edilmelidir. Sperm verecek olan donörü çift kendi çevresinden seçebileceği gibi bu konuda hizmet veren sperm bankalarıyla da anlaşabilir. İlerleyen süreçte herhangi bir sosyolojik ve psikolojik bir problemle karşılaşılmaması için donör seçilecek erkeğin baba adayının fiziksel yapısına uygun olması oldukça önemlidir.

Donörden Spermin Alınması

Sperm donasyonu tedavisinin uygulanabilmesi için öncelikle seçilmiş olan erkekten sperm örneği alınması gerekmektedir. Donörden spermin alınması oldukça kısa sürmektedir.

Yumurtanın Geliştirilmesi

Sperm donasyonu tedavisi için donörden sperm alınmasının yanı sıra anne adayının da sürece hazırlanması gerekmektedir. Anne adayı sürece hazırlanırken de tüp bebek tedavisinde uygulanan yumurta geliştirme yöntemleri kullanılmaktadır. Anne adayına adet döneminin geçmesinin ardından 2-3 gün içerisinde olgunlaştırma iğnesinin yapılmasıyla birlikte yumurta geliştirme işlemine başlanmış olunur.

Yumurtaların Toplanması İşlemi

Sperm donasyonunun ardından yumurtaların yeterince olgunlaşması için 10-12 gün kadar beklenmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde yumurtalar takip edilmekte ve yeterli olgunluğa ulaştığı zamanda çatlatma iğnesi yapılmaktadır. Bu işlemin ardından çatlayan yumurtaların anesteziyle toplanması işlemi yapılır.

Embriyonun Döllenmesi

Yumurta toplama işleminin yapıldığı gün donörden alınan sperm hücrelerinin de ICSI yöntemiyle yumurtaya enjekte edilmesi ve bu sayede yumurtanın döllenmesinin sağlanması gerekmektedir.

Embriyo Transferinin Geçekleştirilmesi

Yumurta döllendikten sonra elde edilen embriyoların laboratuvar ortamında 3-5 gün boyunca takip edilmesi gerekmektedir. Bu süre sonunda tespit edilen en sağlıklı ve uygun embriyolar, embriyo transfer işlemiyle anne rahmine transfer edilmektedir. Sadece birkaç dakika süren embriyo transferi esnasında anne adayı herhangi bir ağrı ve acı hissetmez.

Embriyonun anne rahmine transfer edilmesinin üstünden 12 gün geçtikten sonra anne adayına gebelik testi yapılmaktadır. Bu sayede gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilir. Eğer gebelik gerçekleşmemişse yeniden sperm donasyonu tedavi yöntemiyle yumurta döllenerek tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

Sperm Donasyonu Kimlere Uygulanabilir?

Tüp bebek tedavi yöntemi olan sperm donasyonu tedavi yöntemi kendi sperm hücrelerine sahip olmayan azoospermi tanısı konmuş hastaların yanı sıra genetik rahatsızlıklarının bebeklerine geçmesini istemeyen çiftlere tavsiye edilir. Sperm donasyonu yöntemi son senelerde çok sayıda çift tarafından tercih edildiği için popüler tüp bebek tedavi yöntemleri arasına girmeye adaydır.

Sperm Donasyonu Yöntemi Hangi Durumlarda Tercih Edilebilir?

  • Azoospermi tanısı konmuş erkekler
  • Mikro tese yönteminin kullanılmasına rağmen erkekten sperm hücreleri elde edilememesi
  • Erkekte embriyolarda çalışması imkansız olan genetik bir sağlık probleminin olması
  • Sperm kalitesinin düşük olmasından dolayı tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanması
  • Erkekte semen temizliği yapılmasına engel teşkil eden viral bir sağlık probleminin olması
  • Baba adayının sperm hücrelerinde ciddi kromozomal anormalliklere rastlanması
  • Bekar olmasına rağmen kadının çocuk sahibi olmakta oldukça kararlı olması
  • Erkeğin RH+ olması halinde kadının bir önceki gebeliğinde izoimmünizasyon tespit edilmesi

Sperm Donasyonunda Başarı Oranı Yüzde Kaçtır?

Baba adayından sperm elde edilmesinin imkansız olduğu durumlarda sperm donasyonu yöntemiyle gebelik gerçekleşebilmektedir. Sperm donasyonu tedavi yönteminde donör özel olarak seçildiği için donörden kaynaklı gebeliğe engel olabilecek bir durumun görülme riski oldukça düşüktür.

Sperm donasyonu tedavisinde başarı şansını etkileyen en önemli faktörler arasında anne adayının yumurta sayısı, yumurta kalitesi ve yaşı yer almaktadır. Donörden alınan sperm hücrelerinin kalitesi yeterli olduğundan dolayı gebeliğin başarıyla sonuçlanmasında anne adayının faktörleri büyük önem taşımaktadır.

Sperm donasyonu tedavi yönteminde başarı oranının yüzde 70 civarında olduğu söylenebilir. Doğurganlıkla ilgili herhangi bir problemi bulunmayan anne adaylarında sperm donasyonu tedavisinin başarıyla sonuçlanma olasılığı oldukça yüksektir.  

Sperm Donasyonunda Donör Nasıl Seçilir?

Sperm donasyonu tedavisinin uygulanabilmesi için seçilecek olan donör çiftler kendileri seçebilse de genellikle bu tercih edilmediğinden, çiftler tanımadıkları bir donörü seçmektedir. Çiftlerin tanımadıkları bir donörü seçmeyi tercih ettiği durumlarda tüp bebek merkezinin kanunlara uygun bir şekilde şeffaflık ve gizlilik ilkesi doğrultusunda yürütmüş olduğu donör adaylarından birisini çiftler seçmektedir.

Çiftlerin ve donörün bilgilerinin daima gizli tutulması gerekmektedir. Çünkü gizlilik ilkesi sperm donasyonu tedavi yönteminde en önemli hususlar arasında başı çekmektedir. Yine sperm örneği alınacak olan donör ile ilgili çok sayıda hastalık riskinin yanı sıra genetik hastalıklar ve daha birçok bakımdan inceleme yapılmaktadır. Donör adayı seçimi yapılırken çoğu zaman daha öncede başarılı sperm donasyonlarında görev almış olan donörler tercih edilmektedir.

Sperm Donasyonu Fiyatları Ne Kadardır?

Sperm donasyonu tedavisinin gerçekleştirileceği ülke ve sağlık merkezi, bu tedavinin fiyatlarını etkileyen başlıca faktörlerdir. Bu tedavi yönteminde hastaların çoğu başka bir ülkeyi terci ettiğinden dolayı konaklama ve ulaşım ücretlerinin de fiyata dahil edilmesi gerekir. Yine anne adayının gebeliğe engel teşkil edecek sağlık problemleri ve bunların tedavisinin farklı olmasından dolayı da sperm donasyonu tedavisinin fiyatı çiftlere göre değişkenlik göstermektedir.

Önceki İçerikEmbriyo Donasyonu
Sonraki İçerikYumurta Donasyonu