Tüp Bebek Tedavisi Sonrası

tüp bebek tedavisi sonrası
tüp bebek tedavisi sonrası

Tüp bebek tedavisinden sonra, laboratuvar ortamında uzman bir ekip tarafından döllenen ve 2 – 6 gün arasında oluşmakta olan embriyo, ağrı olmadan ve özel bir kateter kullanımıyla anne rahmine transferi gerçekleşir. Bu işlem yaklaşık olarak 5 ila 10 dakika sürmektedir. Transferden sonra, tüp bebek aşamalarının tamamlanmasından sonra, başarılı sonuçlar elde edilip edilmediği tespiti için gebelik testi yapılması gerekmektedir.

Gerçekleşen transferden sonra anne adayı 1 gün sonrasında ılık duş alabilir. Gebelik testi, embriyo transferinden yaklaşık 12 gün sonrasında yapılmakta ve bekleme süresinde çiftin cinsel ilişkiye girmesi tavsiye edilmez. Gebelik sonucunun pozitif çıkması durumunda da ilk 3 ay boyunca ilaç desteği devam eder.

Kıbrıs tüp bebek merkezi, tüp bebek tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri bu yazısında sizler için derlemiştir.

tüp bebek sonrası kanama normal mi
tüp bebek sonrası kanama normal mi

Tüp Bebek Sonrası Kanama Normal Mi

Kıbrıs tüp bebek tedavisi ile gerçekleşen tüp bebek tedavisinde hastaların kafasını karıştıran konulardan biri de, tüp bebek tedavisinden sonra düzenli yatak istirahati gerekli olup olmadığıdır. Normal gebelik ile tüp bebek gebeliklerin süreçleri farklı olsa da her ikisi de döllenmeden belirli bir süre sonrasında rahim içerisine düşmekte ve tutunma öncesinde benzeri aşamalardan geçmektedir.

Rahim içerisindeki tabaka neredeyse ağırlığı ihmal edilecek bir embriyoyu yakalayabilmek için oldukça uygundur. Hasta ayakta olduğunda ya da yatarken aynı eğim açısına sahiptir. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda transfer sonrasında yatak istirahati yapan gruba göre yatak istirahati yapmayan grupta gebelik ve canlı doğum olasılığı daha fazla görülmüştür.

Benzer durumda sürekli olarak yatak istirahatinin bağırsak alışkanlıklarının etkilenmesine neden olacağı ve hastanın psikolojisine olumsuz etki göstereceğini unutmamak gerekir. Hekimlerin önerisi embriyo transferinden sonra hastanın normal günlük aktivitesinin devamlılığını sağlanması şeklindedir.

Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Spor Yapılır Mı

Tüp bebek tedavisinden kullanılan ilaçlara bağlı olarak yumurtalıkların anormal büyümeler meydana gelmektedir. Bu durum, ani hareketlerle yumurtalıklarda torsiyon olarak adlandırılan kendi etrafında dönerek dolaşımın bozulma riskine ya da batında su toplama gibi tüp bebek yan etkilerine karşı vücut hassas bir hale gelmektedir. Aşırı aktivite ile ağrılar artış gösterebilmektedir. Bu nedenle de transfer sonrasında aşırı miktarda aktivite, karına müdahale gerektiren sporların yapılmaması önerilir. Doktorla görüşülen yüzme ve hafif aktivite gerektiren sporların yapılması önerilir. Yürüş yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Donmuş embriyo transferinde bu riskler neredeyse bulunmamaktadır.

Tüp Bebek Sonrasında Cinsel İlişki

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi vajinal yoldan yapılmaktadır. Bu işlemden sonra cinsel ilişki rahatsızlık ya da enfeksiyon riski yaratması söz konusudur. Tüp bebek tedavisinde kullanımı sağlanan ilaçlara bağlı yumurtalıklarda aşırı büyüme olması, ilişki esnasında yumurtalıklarda torsiyon olarak adlandırılan, acil ameliyat gerektirecek sonuçların doğurması söz konusu olabilir ve batında su toplanmasına bağlı olarak hassasiyet olması cinsel ilişkiyi riskli bir hale getirebilmektedir. Aynı zamanda vajinal progesteron kullanımı esnasında ilişki yapılmaması önerilir.

Önceki İçerikTüp Bebek Tedavi Süreci
Sonraki İçerikHamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı