Çiftler bebek sahibi olmak istedikleri zaman gebelik belirtilerinin ne olduğunu çok fazla merak etmekte ve araştırmaktadırlar. Gebeliğin en belirgin belirtileri arasında adet gününde 5 ila 7 günlük gecikme başı çekmektedir. Bu belirtinin ardından diğer belirtiler peş peşe görülmeye başlanır. Bu süreçte gebelik belirtilerinin adım adım takip edilmesi anne adayının ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Gebelik belirtileri nedeniyle anne adayı gebeliğin özellikle ilk haftalarında büyük zorluklara katlanmak zorunda kalır. Gebelik belirtileri görülmeye başladıktan sonra anne adayı bir jinekoloğa başvurarak muayene olmayı kesinlikle ihmal etmemelidir.
Gebelik belirtileri gebelikten gebeliğe, hatta kadından kadına dahi farklılık gösterebilmektedir. Örneğin bazı kadınlarda gebelik belirtileri çok erken görülürken, bazı kadınlarda d geç görülebilir ya da hiç görülmeyebilir. Yine bazı kadınlarda gebelik belirtilerini dönemsel süreç içerisinde yaşanmaktadır. Gebelik belirtilerinin ardından görülen gebelik süreci anne adayını sadece fiziksel açıdan değil, ruhsal açıdan da çok fazla etkilemektedir. Şunu da kesinlikle belirtmek gerekir ki gebeliğe kesin tanı konması için kesinlikle bir sağlık kuruluşunda gebelik testi yaptırılmalıdır. Çünkü gebelik belirtileri olarak yorumlanan semptomlar bir başka hastalığında habercisi olabilmektedir. Ayrıca eczanelerde satılan gebelik testlerinin bazen yanıltıcı olabildiği de unutulmamalıdır.
Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Herkesin bildiği üzere gebelik süreci yaklaşık 9 ay 10 gün sürmektedir. Gebelik, bir takım fiziksel ve ruhsal belirtilerle kendisini belli etmektedir. Gebelik belirtileri bazı bayanlarda çok şiddetli ve sık görülürken, bazı bayanlarda ise bu belirtiler çok daha hafif olabilmektedir. Ayrıca her gebelik belirtisi hamileliğe işaret etmeyebilir. Bu nedenle gebelik sürecinin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için belirtilerin çok iyi gözlemlenmesi ve bu belirtilere göre hareket edilmesi gerekmektedir. Gebelik belirtileri bazı kişilerde gebeliğin ilk aylarından itibaren görülmektedir. Bazı kişilerde de bu belirtilerin görülme süresi gecikebilir. Gebelik belirtileri görüldükten sonra gebelik testi yaptırılması şüphelere son verilmesinde en sağlıklı yöntemdir.
Gebelik belirtileri nelerdir? Gebelikte en sık yaşanan belirtiler şöyle sıralanabilir;
Adetin Gecikmesi
Herhangi bir sağlık problemi olmayan kadınlar düzenli olarak adet görmektedir. Adet gecikmesi yaşayan kadınlar ilk önce gebelikten şüphelenmekte ve vakit kaybetmeden gebelik testi yaptırmaktadır. Ancak adet gecikmesi hiçbir zaman hamile kalındığına yönelik tek başına bir kriter olamaz. Çünkü vücuttaki başka bir sağlık probleminden dolayı da adet gecikmesi yaşanabilir. Gebelik haricinde adet düzensizliğine ya da gecikmesine neden olan faktörler arasında çevresel etkenler, beslenme tarzı, ilaç alınması, vücuttaki diğer sağlık problemleri, kilo alınması ya da tam tersi kilo kaybedilmesi, üzüntü ve çağımızın hastalığı olarak değerlendirilen stres yer almaktadır. Bu nedenden ötürü adet gecikmesi yaşansa dahi hamileliğin diğer belirtileri de göz önünde bulundurulmalıdır.
Mide Bulantısı
Gebeliğin en sık rastlanan ve bilinen belirtileri arasında mide bulantısı da yer almaktadır. Hatta mide bulantısı bazen kusmayla da sonuçlanabilmektedir. Mide bulantısı hissine vücuttaki çeşitli hormonlar yol açmakla birlikte mide bulantısı hissi daha fazla sabah saatlerinde görülmektedir. İkiz bebeklere hamile kalan anne adaylarında mide bulantısı hissi daha şiddetli olabilmektedir. Hamileliğin ilk üç ayında anne adaylarının bazılarında artan HCG hormonuyla ilişkisini koruduğu için ilk üç ayın ardından mide bulantısı hissinde hissedilir azalma olurken, bazı anne adaylarında ise mide bulantısı ve kusa tüm gebelik süreci boyunca sürebilmektedir. Hamilelik sürecinde anne adaylarında görülen tat ve koku hassasiyetinden dolayı görülebilen öğürmede mide bulantısını tetikleyen faktörler arasında yer alır.
Göğüslerde Hassasiyet
Gebelik sürecinde hormon miktarlarında artış yaşandığından dolayı memelerde hissedilen hassasiyette gebelik belirtilerinden sayılmaktadır. Vücutta yaşanan hormonal değişimlere vücut uyum sağlayana kadar memelerde hassasiyet, ağrı hissi, meme uçlarında büyüme, renk değişimi ve koyulaşma, memelerde karıncalanma hissi görülebilir. Meme başında görülen renk değişiminin temel sebebi melanosit olarak adlandırılan hücrelerdir. Ayrıca memelerde şişme ve genişleme, memelerde mavi damarlarda artış olması da gebelik belirtilerindendir. Hatta bazı anne adayları memelerine dokunduğu anda ağrı hissedebilir. Bazı anne adaylarının ise göğüs bölgeleri o kadar hassaslaşır ki geceleri göğüslerinin üstüne yatamazlar.
İdrara Daha Sık Çıkılması
Gebe kalındıktan sonra anne adayları idrara daha sık çıkma ihtiyacı hissederler. İdrara daha sık çıkma gereksinimi çoğu zaman döllenmeden iki üç hafta sonra görülmektedir. Rahim genişlediği için idrar torbasına baskı yaptığından dolayı idrar torbasının hacmi azalır. Ayrıca vücudun hormonal sistemindeki değişimler nedeniyle de gebelik ilerledikçe idrara sık çıkma gereksiniminde artış yaşanabilir. Ancak idrara sık çıkılması idrar yolu enfeksiyonuna da işaret edebilmektedir. Bu nedenle idrar yapıldığı esnada kaşınma, yanma ya da ağrı hissi varsa idrar yolu enfeksiyonundan da şüphelenmelidir.
Yorgunluk Hissi
Kişinin, kendisini normal zamanlardan daha yorgun ve bitkin hissetmesi de gebelik belirtisi olabilmektedir. Özellikle gebeliğin ilk haftaları boyunca anne adayı beklenmedik şekilde kendisini yorgun hissedebilir. Gebelik sürecinde progesteron hormonu arttığından dolayı anne adayı bitkinlik, halsizlik ve yorgunluk hissetmektedir. Hamileliğin ilk üç ayından sonra bu yorgunluk hissinde belirgin azalma olmaktadır. Yine gebeliğin başladığı ilk dönemlerde görülen ruhsal belirtiler arasında daha gergin olma, aniden sinirlenme, ağlama isteğinin artması, sürekli uyku gereksinimi, endişe ve stres yer almaktadır.
Tat ve Koku Hassasiyeti Oluşması
Gebeliğin en sık rastlanan belirtileri arasında tat ve koku hassasiyeti başı çekmektedir. Özellikle deterjan ve parfüm gibi kozmetik ürünlerden yayılan kokulara, kızarmış yiyeceklere karşı anne adayı daha hassas hale gelmektedir. Yine bazı yiyecek ve içecekleri anne adayının canı daha fazla çekebilir. Bundan dolayı da anne adayı gebelik sürecinde bazı şeylere karşı tiksinti duyabilirken, bazı yiyecek ve içecekleri de özellikle tüketmeyi isteyebilir. Hatta bu durum halk arasında aş ermesi diye adlandırılır.
Kanama ve Akıntı
Gebeliğin neden olduğu hormonal değişimlerden dolayı hafif vajinal kanamalar görülmesi de gebelik belirtileri arasında gösterilmektedir. Bu tür kanamaların rengi hafif pembe ya da kahverengi olmaktadır. Ayrıca bu süreçte embriyo rahim içerisine yerleştiğinden dolayı bu durumun neden olduğu hissedilebilmektedir. Bu süreçte kasık ağrılarını hafifletmenin en etkili yöntemleri ise bol bol dinlenilmesi ve düzenli aralıklarla su tüketilmesidir. Gebelik sürecinde görülen bu tür kanamalar adet kanamalarıyla aynı değildir. İki kanama arasındaki en belirgin fark, gebelikten kaynaklanan kanamanın daha az olması ve daha kısa sürmesidir. Yine gebelik sürecinde süt rengini andıran beyaz akıntılarda olabilmektedir. Şu bilinmelidir ki gebelik sürecinde görülen kanama risk içerdiğinden dolayı kesinlikle hekim tarafından takip edilmelidir.
Baş Ağrısı
Gebeliğin bir diğer belirtisi de baş ağrısıdır. Baş ağrısına bazen endişe, kaygı ve stres gibi psikolojik faktörlerde neden olabilmektedir. Anne adayının gebelik sürecini elden geldiğince kaygısız ve stressiz geçirmesi anne ve bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Ancak anne adayında migren gibi bir sağlık problemi varsa, bu durumu daha da ciddileştirmektedir. Gebelik sürecinde vücutta hormonal denge değiştiğinden dolayı baş dönmesi yaşanabilir. Yine kan damarları genişlediği içinde baş dönmesi görülebilir.
Vücutta Ödem ve Şişkinlik Oluşması
Gebelik hormonu HCG vücutta hızla arttığı ve progesteron hormonunun vücuttaki etkilerinden dolayı vücut su tutmaya başlayabilir. Bu nedenle de öncelikle karın bölgesinde daha sonrada vücudun tümünde ödem görülebilir. Vücutta oluşan bu ödem ve şişkinliği gidermek için hekim kontrolünde olmak kaydıyla çeşitli egzersizler, sportif aktiviteler ve hamile yogası yapılabilir. Vücutta oluşan ödem ve şişkinliği önlemenin bir diğer etkili yolu da beslenme tarzıdır. Anne adayının beslenme tarzı hem kendi sağlığı, hem de bebek sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca anne adayı, vücudunda ödem ve şişkinliğe neden olan her türlü yiyecek ve içeceği tüketmekten kesinlikle uzak durmalıdır. Gebelik sürecinde anne adayının ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyen en ciddi faktör anne adayının sigara ve alkol tüketmesidir. Anne adayı, sigara ve alkol tüketiminden kesinlikle uzak durmalıdır. Ayrıca içeriğinde alkol olan maddeler yapısından dolayı vücutta şişkinliğe neden olmaktadır.
Vücut Isısında Artış
Gebelik sürecinde hormonal değişimlerden dolayı vücut ısısında yaklaşık 1 derece artış olmaktadır. Gebelik sürecinde bu etki sürmektedir. Vücut ısısı arttığı içinde anne adayında sıcak basması hissi ve aşırı ve sık terleme gibi şikayetler görülebilir.
Kabızlık
Gebelik sürecinde vücut progesteron hormonu salgıladığı için sindirim sisteminde bir takım sorunlar görülebilmektedir. Hamilelik sürecinde anne adayının sindirim yavaşlayabileceği gibi yaşanan hormonal değişim nedeniyle kabızlık şikayetiyle de karşılaşılabilir. Anne adayında kabızlık oluştuğu takdirde beslenme tarzı özel olarak yeniden ele alınmalı ve gerekiyorsa da diyet listesi uygulanmalıdır. Beslenme tarzı, anne ve bebek sağlığı için en önemli faktördür.
Hamileliğin İlk Ayında Görülen Belirtiler Nelerdir?
Gebeliğin ilk belirtileri çoğu zaman ilk 10 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır. Gebeliğin ilk haftalarında ve ilk ayında görülen belirtiler genellikle aynıdır.
Hamileliğin ilk ayında görülen belirtiler nelerdir? Bu belirtiler şöyle sıralanabilir;
- Kasık bölgesinde ağrı hissedilmesi.
- Adet düzeninde gecikme olması.
- Göğüs bölgesinde hassasiyet hissi.
- Vücudun genelinde şişkinlik ve ödem görülmesi.
- İdrara daha sık çıkılması.
- Mide bulantısı hissi.
- Tat ve kokuya karşı daha hassas olma.
- Psikolojik değişimler ve dalgalanmalar.
- Halsizlik, bitkinlik, yorgunluk hissi ve sürekli uykulu olma hali.