Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer

kıbrıs tüp bebek tedavisi ne kadar sürer
kıbrıs tüp bebek tedavisi ne kadar sürer

Kıbrıs tüp bebek tedavisi kaç sürmektenin aksine zor ve uzun süren bir tedavi değildir. Fakat Kıbrıs tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerin ön değerlendirme süreçleri olur ve bazı tahlil ve tetkiklerin yapılmasıyla çift tedavi öncesinde ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Bazen de bu değerlendirme süresi tetkikler sebebi ile uzun sürebilmektedir.

Örnek vermek gerekirse daha öncesinde tekrarlanmakta olan düşükleri varsa genetik testlerin yapılması istenir, bu test sonuçları da en az üç hafta (21) gün sürmektedir. Kıbrıs tüp bebek tedavisi öncesi çiftin değerlendirilmesi ne kadar iyi şekilde yapılırsa tedavinin başarısı da o kadar yüksek olacaktır.

Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisi Üç Aşamada Gerçekleşir

  • Yumurtalıkların uyarılması: Birinci aşama olan “yumurtalıkların uyarılması” aşamasında adet döneminin 2 veya 3. günü başlamakta ve toplamda 10 ila 12 gün sürmektedir. Bu aşamada göbek bölgesinde yapılan insülin benzerindeki iğneler ile birlikte yumurtalıklar uyarılır ve folikül denilen yumurta içermekte olan kesecikler ortalama olarak 20 mm boyutlarına ulaşmasıyla birlikte çatlatma iğnesi olarak adlandırılan yine göbek çevresinde yapılmakta olan bir iğneyle birlikte bu süreç tamamlanmaktadır. Bu yumurtalıkların uyarılma süreci toplamda 3-4 kere doktora gidilmesiyle foliküllerin büyümesi ultrason ile birlikte kontrolü sağlanır. Ayrıca kanda estrojen hormonu ölçülümleri ile birlikte foliküllerin gelişimi hızla belirlenir.
  • Yumurta toplama: Çatlatma iğnesinin yapılması ile birlikte 35-36 saat sonrasında anestezi altında foliküllerden yumurta toplanmaktadır. Toplamda 15 ila 30 dakika sürmekte olan bu işlem ağrısızdır. Kıbrıs yumurta toplama işlemi OPU olara tanımlanır. Aynı gün içerisinde erkekten 2-5 günlük cinsel perhizden sonra alınan spermlerle toplanan yumurtaların olgun çıkanları döllenmektedir. Döllenme işlemine mikroenjeksiyon adı verilmektedir. Her bir sperm her bir yumurta içerisine enjekte edilmektedir. Olgun yumurtalara farklı yöntemlerle birlikte seçilen iyi kaliteli spermler enjekte edilmektedir. OPU tüp bebek tedavisinin ikici aşaması olarak yerini alır.
  • Embryo transferi: OPU günü mikroenjeksiyon yapılmasından sonra ertesi gün yumurta sperm ile döllenmiş ise embryo olarak adlandırılır ve döllenen yumurtalar yani embryolar bundan sonrasında laboratuar ortamında takibi sağlanır. Genel olarak inkübatör olarak adlandırılan özel dolaplar, embryoskop denilen 24 saat embryoların gelişimi izlendiği inkübatörlerde embryolar en iyisini seçebilmek adına takibi sağlanır. Bu takip süreci boyunca 2 ila 5 gün sürmekte ve OPU sonrasında 5. günde blastokist aşamasına ulaşım sağlayan en iyi embryo seçilmesiyle beraber rahime oldukça ince bir kateterle bırakılır. Ultrason eşliği ile beraber idrara sıkışık iken yapılmakta olan embryo transferi 5-10 dakika boyunca sürmekte olan ağrısız bir işlemdir. Kıbrıs tüp bebek tedavisinin ücüncü ve en kritik kısımlarından biri olan embryo transfer işlemi yer alır. Bu aşama sonrasında gebelik testine kadar bekleme süreci olmakta ve bu süreçte bazı ilaçların kullanılması önerilir. Transfer 9-12 gün aralığında kanda yapılan gebelik testiyle beraber tedavinin başarılı olup olmadığı tespit edilir. Kısacası tüp bebek tedavi süreci 10-12 gün yumurtalıkların uyarılması, 2 gün çatlatma iğnesi ve OPU (yumurta toplama), 2-5 gün laboratuar ortamında yumurtaların döllenmesi ve embryo gelişimiyle embryonun rahime transfer aşamasında toplamda 20 gün kadar süre içerisinde Kıbrıs tüp bebek tedavisi sürmektedir.
Önceki İçerikHamilelikte 21. Hafta
Sonraki İçerikHamilelik ve Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler